top of page

ATATÜRK VE MU UYGARLIĞI
 

MU medeniyetiyle Mustafa Kemal Atatürk`ün tanışması bundan 68-70 yıl önce başlamıştır. James Churchward`ın yazdığı kitapları ülkemize getirtilip Türkçe`ye çevirtilmiş, uzun uzun incelenmiş ve hakkında raporlar hazırlanarak Turkiye Cumhuriyeti`nin mimarı ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından okunmuştur. Dilerseniz bu vesileyle, konu hakkındaki bazı bilgileri de sizlerle paylaşalım.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün en çok üzerinde durduğu ve merak ettiği konulardan biri de Türklerin ve Anadolu insanının kökleri ve atalarıydı. Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk`ün bu konuya olan ilgisi artarak devam etti. Ve bu amaçtan yola çıkarak Nisan 1930`da Türk Tarih Kurumu`nu kurdu. Atatürk`ün okuduğu eserleri, Anıtkabir`deki Atatürk`ün kitaplarının bulunduğu bölümde durmaktadır. Kitapların Anıtkabir Kütüphane numaraları şunlardır: İngilizceleri 199, 200, 1301,1302 numaralarda, çevirileri ise 1482, 1483, 1484 ve 1485 numaralara kayıtlıdır. Anıtkabir`e gidenler bu eserleri camekalı vitrinde görebilirler.

Mustafa Kemal Atatürk`ün bu eserleri okuduğunu ortaya koyan önemli belgelerden biri de "Özel İşaretleri, uyarılan ve düştüğü notlar ile ATATÜRKÜN OKUDUĞU KİTAPLAR" (*) isimli kitabın 376 ile 395. sayfaları arasında yer almaktadır. Bu sayfalarda, Atatürk`ün tercümeler üzerindeki kendi kalemiyle yazdığı işaretler ve notlar da bulunmaktadır.

"Bizim Türk milletimiz eski ve şerefli bir millettir. Zaten Orta Asya`nın Altay yaylasında yetiştiği için kartalın meziyetlerini daha gençliğinde kazanmıştır. Ta uzakları görür, hızı, bir uçuşu vardır ve bu ruhu banndıracak kadar kuvvetli bir beden sahibidir.”

"Köklerimize inmeli" ve olayların böldüğü tarih içinde bütünleşmeliyiz. Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli.


Mustafa Kemal ATATÜRK

bottom of page